Vad är förbön? 

3
12026

Idag kommer vi att förklara vad förbön är.

Vad är förbön?

Förbön är en vänlig bön som görs på uppdrag av en annan person. Förbön är handlingen att medla eller stå i en lucka för någon genom bön. Förböns kraft kan inte överbetonas. Kristus spelade en stor roll i förbönen. Han stod upp för uppgiften om vad som kunde ha orsakat en permanent separation mellan människan och Gud. Till och med när han blev bittert slagen och var på randen av döden, gick Kristus fortfarande i förbön för människorna och sa Fader förlåt dem eftersom de inte vet vad de gör (Luk 23:34).

Du kanske också gillar att läsa: 20 bibelverser om vuxna som känner Jesus

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

Förbön är kraftfull i allas liv. Även om bön är en kommunikationskedja mellan människan och Gud, kan inte alla be. Det finns också vissa tillfällen i livet för även en troende som modet att be kommer att saknas. Andras förbön kommer att vara den räddande styrkan i sådana ögonblick. Så är fallet med aposteln Petrus. När Petrus kastades i fängelset skrev skriften att han hade gett upp. Han accepterade ödet redan. 


Kyrkan bad dock innerligt för honom. Gud, rörd av helgonets böner, sände en ängel för att rädda Petrus. Det är kraften i förbönen. 

Vad är betydelsen av förbön? 

Förbön hjälper de svaga, de starka och de som inte ens tror på Guds existens. Gud är alltid närvarande i varje situation i våra liv, så det är rätt för oss att säga att han vet att vårt hjärta begär redan innan vi ber. 

Trots det vill Gud alltid att vi ber om saker genom bön. Det finns tillfällen där Gud inte kommer att agera om vi inte bjuder in honom i situationen. Israels barn var perfekta exempel. I åratal tynar de i smärta och plåga. Hela tiden såg Gud bara på dem. Tills den dag Israels barn kom ihåg att deras fäder Abraham, Isak och Jakob brukade tjäna en Gud. 

De kallade till Gud genom böner. Deras förbön för att rädda Israels land ledde till att Moses framträdde som befriaren. I de flesta fall har Gud visat att han utstrålar vederbörlig respekt för människans förbön. 

Vi kan se från berättelsen om Abraham. Hur Gud hade skickat förstörelsens ängel till Sodoms och Gomorras land för att förstöra det. Skriften skrev att Abraham går i förbön för nationens räkning. Abrahams förbön räddade Lot och hans familj. 

Gud visade också sin respekt för förbön när Kristus kom till världen för att dö för människans synd. Efter människans fall i trädgården förlorade människan sin plats i Guds plan. Och allteftersom varje generation går, fortsätter människan att vältra sig djupt i syndens och fördömelsens giftighet. Lammets blod var tillräckligt för att rensa människans synd. 

Kristus kom, tjänade som en medlare mellan människan och Gud. Och genom sitt blod återställdes människan till sin skapare. 

Vikten av förbön kan inte överbetonas. Jakob 5:16 Bekänn därför era synder för varandra och be för varandra, så att ni må bli helade. En rättfärdig persons bön är kraftfull och effektiv. 

När vi går i förbön för varandra bär vi varandras börda. När vi brinner på vår hemliga plats för en annan persons räkning visar det hur ansvarsfulla och kärleksfulla vi är. Till och med Gud vill att vi ska gå i förbön för varandra och även för vårt land. Psaltaren 122:6 Be om fred i Jerusalem. Må alla som älskar denna stad blomstra. Det betyder att när vi ber för andra människor ber vi för oss själva. 

Är förbön nödvändig?

Skriften berättade eftertryckligt för oss i 1 Thessalonikerbrevet 5:17 att be ständigt. Vi får inte sluta gå i förbön.

Ett av de misstag som förebedjare gör är att tro att förbön bara ska göras när saker inte går som det ska. Vi får inte vänta tills det är fruktansvärt dåligt innan vi går i förbön. Även när det går bra måste vi fortfarande gå i förbön för de människor vi älskar och bryr oss om. 

Även när det är dåligt för människor. Vår förbön kan vara vår gåva till den personen. Naturligtvis kanske personen inte har den minsta aning om att vi gör sådana uppoffringar för dem. Men det är öppet för oss och Gud. Så vi måste sträva efter att be hela tiden. 

Vad ska jag göra om svaren inte kommer efter förbön? 

När du har bett och fortfarande ingenting händer, borde det inte få dig att sluta be. Du fortsätter bara att be tills dina böner har besvarats. 

Ibland vill Gud bara att vi ska gå vidare i förbön. Sanningen är att folket i Sodom och Gomorra kunde ha fått en ny chans att omvända sig, om bara Abraham hade gått i förbön. 

Så när du har gått i förbön för någon och du fortfarande inte får något resultat, intensifiera dina böner. 

Bibelverser för förbön

  • Psalm 85: 7 Visa oss din nåd, Herre, och ge oss din frälsning. 
  • Psalm 20: 9 Herre, rädda våra härskare! Svara oss den dagen vi ringer! 
  • Psalm 132: 9 Må dina tjänare vara klädda i rättfärdighet. Må dina favoriter skrika av glädje. 
  • Psalm 28: 9 Rädda ditt folk och välsigna det folk som tillhör dig. Herda dem och bär dem för evigt. 
  • Krönikeboken 20:15 Ge oss frid i vår tid, ty det finns ingen som kämpar för oss utom du, Herre.
  • Psalm 51: 10 Skapa i mig ett rent hjärta, o Gud. Förnya en orubblig ande inom mig.

Kort förbön

 • Fader Herre, jag står i gapet som en förebedjare för alla som har sett upp till dig för något, jag ber att du svarar dem snabbt idag. Jag ber att problemet som får dem att fälla tårar i hemlighet, jag ber dig omvandla det till ett öppet vittnesbörd i Jesu Kristi namn.
 • Herre, jag går i förbön över Land, far, bidrag är en god ledares nåd. En ledare som är en man eller kvinna efter ditt hjärta. Vi tar affärerna ur händerna på människor som bara bryr sig om sig själva. Herre, låt din makt råda över detta land. 
 • Fader, jag går i förbön för varje sjuk person, jag ber att du ska uppstå och rädda ditt folk i Jesu Kristi namn. 

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU
tidigare artikelBön pekar på att läka njursvikt
nästa artikelBön pekar på att läka hjärtsjukdomar
Mitt namn är pastor Ikechukwu Chinedum, jag är en Guds man, som brinner för Guds rörelse i dessa sista dagar. Jag tror att Gud har bemyndigat varje troende med en märklig nådordning att manifestera den Helige Andens kraft. Jag tror att ingen kristen ska förtryckas av djävulen, vi har kraften att leva och vandra i herravälde genom böner och Ordet. För ytterligare information eller rådgivning kan du kontakta mig på everydayprayerguide@gmail.com eller chatta med mig på WhatsApp And Telegram på +2347032533703. Jag kommer också att älska att bjuda in dig att gå med i vår kraftfulla 24 timmars böngrupp på Telegram. Klicka på den här länken för att gå med nu, https://t.me/joinchat/RPiiPhlAYaXzRRscZ6vTXQ . Gud välsigne dig.

3 KOMMENTARER

 1. Man of God vi saknar dina böner på Youtube. Vänligen posta dem igen. Snälla kom tillbaka. Guds ord saknas dess sändebud.

  • Vår YouTube hackades. Vi arbetar just nu med att ta tillbaka den. Snälla stå ut med oss. Inom en kort tid är vi tillbaka på YouTube.

   Helvetets rike kommer inte att vinna denna. Kristus har redan gett oss seger. Shalom!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.