5 lärdomar att lära av berättelsen om Rut

0
9921

Idag kommer vi att ta itu med 5 lektioner att lära av berättelsen om Ruth. Denna moabitiska kvinna är en av de mest betydelsefulla kvinnorna i Bibeln. Hennes historia började när en israelitisk kvinna vid namn Naomi med sin man Elimelek migrerade till Moab på grund av hungersnöden i landet Isreal. De flyttade till Moab där det tycks finnas ett överflöd av mat som var mycket knapphändig i Isreal. Detta isrealitiska par flyttade till Moab med sina två söner på jakt efter mat. När de kom in i staden Moab tog de inte bara mat och gick därifrån, de bosatte sig så småningom i staden.

Längs linjen gifte sig deras två söner med två moabitiska kvinnor, Ruth och Oprah. Det tog inte lång tid innan Elimelek dog. Noomi fortsatte att stanna i Moab med sina två söner och deras hustrur. Tyvärr dog hennes söner också. Efter hennes två söners död fick Naomi beskedet att landet Isreal nu är mycket välsignat med mat, så hon bestämde sig för att flytta tillbaka till Isreal. Under tiden sa hon till sin svärdotter att återvända till deras familjer i Moab medan hon återvände hem. Oprah återvände till sin familj men Ruth vägrade att gå tillbaka.

Många människor kan ha svårt att se mening i Ruths beslut att följa sin svärmor till ett främmande land bara för att hon älskade henne. För Ruth var det mer än dotter och svärmors kärlek. När hon gifte sig med israeliterna fick hon reda på den Gud som hebréerna tjänar och hon ägnade sitt liv åt att tjäna den Guden. Rut förstår att att stanna kvar i Moab kommer att göra det mycket svårt för henne att fortsätta tjäna Jehova eftersom Moabs land inte tjänar Gud. Noomi försökte övertala Rut att stanna kvar i Moab men hon insisterade på att säga, ditt folk kommer genom mitt folk och din Gud ska vara min Gud. Hon återvände till landet Betlehem i Isreal med Noomi och fortsatte att bo hos henne.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

Kom ihåg att Betlehem är samma stad där Maria födde Jesus. Otroligt nog kom Kristus Jesus från Ruts släkt. Är inte det fantastiskt? Inte konstigt att namnet Rut inte kan utplånas från Bibelns berättelse. Utöver detta faktum finns det fler lärdomar att dra av hennes berättelse.


5 lärdomar att lära av berättelsen om Rut

Vårt liv och vår inställning predikar Kristus mer än våra ord

Noomis familj lyckades övertyga Rut att tjäna Jehova, inte för att hon gifte sig med en israelit som tjänar Gud. Det måste vara något med Naomi och henne familj som intresserar Ruth mycket. Det måste finnas en viss typ av karaktär som människor som tjänar Gud uppvisar som andra saknar. Detta måste vara vad Rut såg för att hon hade vägrat att stanna kvar i Moab.

Detta betyder, utöver våra ord, vår karaktär och attityd predikar bättre för den Gud vi tjänar. Det finns många troende vars liv inte är något att skriva hem om. De bär bara namnet Christian men deras beteende och attityd visar något annat än Kristus. Om Naomi och hennes familj var fientliga eller visade en fruktansvärd karaktär mot de moabitiska kvinnorna som gifte sig med deras söner, skulle Rut inte ha bestämt sig för att följa Naomi dit hon än går förutsatt att hon kommer att fortsätta tjäna sin Gud.

Genom dig kommer människor att vilja lära känna Gud bättre. Din karaktär och ditt beteende i ditt grannskap talar sitt tydliga språk. Folk har inte längre tid att studera skriften, de studerar din karaktär istället.

Stor belöning för att vara god och ödmjuk

En av Kristi egenskaper är ödmjukhetens handling. Och Kristus var god när han var på jorden. Skriften säger hur Gud smorde Jesus Kristus från Nasaret med Helig Ande och kraft som gick omkring och gjorde gott. Rut var god mot sin svärmor även efter makens död. När hon följde med henne till Betlehem och träffade Boas, berättade han för henne att jag har fått veta allt om vad du har gjort för din svärmor sedan din mans död – hur du lämnade din far och mor och ditt hemland och kom att bo med ett folk du inte kände tidigare. Må Herren vedergälla dig för vad du har gjort. Må du bli rikligt belönad av HERREN, Israels Gud, under vars vingar du har kommit för att ta din tillflykt."

Det finns inget hjärta av vänlighet som kommer att gå obemärkt förbi. Så också ett hjärta av ondska och fientlighet kommer inte att gå obemärkt förbi. Vi måste sträva efter att vara ödmjuka och goda mot människor oavsett ålder och status. Vi är kristna. Vårt liv borde visa Kristus för människor redan innan vi öppnar munnen för att tala.

Gör alltid vad som är Rätt Inte vad folk tycker är rätt

När Noomi var beredd att återvända till sitt hemland efter hennes mans och två söners död, bad hon sina två svärdöttrar att stanna i Moab med sina familjer, men de vägrade båda. Men när hon insisterade, återvände Oprah hem till sin familj och lämnade Ruth bakom sig. Ruth bestämde sig för att följa Naomi vart hon än går.

Naturligtvis skulle folk förvänta sig att Ruth återvänder till sin familj eftersom hennes man var död. Det finns ingen anledning att stanna kvar hos sin svärmor. Men hon insisterade på att stå emot vad alla tyckte var det rätta att göra.

Även i våra liv finns det tillfällen vi måste ta ställning. Oavsett vad folk tycker så måste vi bara stå ut. Ändamålet kommer att rättfärdiga medlen. Vissa instruktioner från Gud verkar dumma för alla. Men slutet på sådana instruktioner ger glädje. Vi måste lära oss att alltid göra det som är rätt.

Sluta aldrig tjäna Gud

Rut förstod att att stanna kvar i Moab kommer att göra det svårt att fortsätta tjäna Gud. Hon bestämde sig för att gå vart än Naomi går så att hon kan fortsätta tjäna Gud. Skriften säger: Som 9:62 Men Jesus sade till honom: "Ingen som lägger handen på plogen och ser tillbaka är lämplig för Guds rike."

Sluta aldrig tjäna Gud. Ingen man som lägger händerna på plogen och ser sig tillbaka är lämplig för himmelriket. Vi måste sträva efter att ta åt sidan allt omkring oss som hindrar oss från att tjäna Gud.

Guds plan kommer att upprättas, du behöver bara vara i rätt ställning

Gud planerar att föra Ruth till Isreal så att Kristus kan komma från denna främmande kvinnas blodlinje. Alla tragedier som hände i Moab var noggrant orkestrerade för att säkerställa att Guds plan förverkligades. Ruth behövde bara ha rätt ställning för att säkerställa att hon fick del av välsignelsen.

Vi måste lära oss att vara i rätt ställning med Gud. Guds plan för våra liv kommer så småningom att förverkligas.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU
tidigare artikel5 presentidéer till din fru i jul
nästa artikel5 presentidéer till din man i jul
Mitt namn är pastor Ikechukwu Chinedum, jag är en Guds man, som brinner för Guds rörelse i dessa sista dagar. Jag tror att Gud har bemyndigat varje troende med en märklig nådordning att manifestera den Helige Andens kraft. Jag tror att ingen kristen ska förtryckas av djävulen, vi har kraften att leva och vandra i herravälde genom böner och Ordet. För ytterligare information eller rådgivning kan du kontakta mig på everydayprayerguide@gmail.com eller chatta med mig på WhatsApp And Telegram på +2347032533703. Jag kommer också att älska att bjuda in dig att gå med i vår kraftfulla 24 timmars böngrupp på Telegram. Klicka på den här länken för att gå med nu, https://t.me/joinchat/RPiiPhlAYaXzRRscZ6vTXQ . Gud välsigne dig.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.