Lärdom att lära av Psalm 150

0
855

Idag kommer vi att lära oss lektionen för att lära oss av Psalm 150. Bland de många Psalmböckerna i skrifterna lärde Psalm 150 specifikt ut mer om hur effektivt det är att prisa Gud och varför vi ska prisa Gud. Kung David betraktas som en man efter Guds hjärta eftersom han förstod hur effektiva beröm och hur man använder det bra. Inte konstigt, Gud var alltid snabb att förlåta David varje gång han gled bort från Guds närvaro.

Första gången Gud kommer att intyga vilken typ av förhållande som finns mellan och en dödlig var under Abrahams tid. Jesaja 41: 8
”Men du, Israel, är min tjänare,
Jacob som jag har valt,
Abrahams efterkommande, min vän. Abrahams tro på herren tjänar honom till Guds vän. Och Gud sa att jag inte kommer att göra någonting utan att berätta för min vän Abraham. Nästa person som fick ett perfekt förhållande med Gud var kung David. En av anledningarna till att Gud kallade David till en man efter sitt hjärta är på grund av hans obevekliga beröm till Gud.

Gud värnar människans beröm. Vi har lärt oss hur viktigt det är att berömma Gud. Det är dock bara ett fåtal som vet orsakerna till att det är viktigt att prisa Gud. Boken i Psalm 150 förklarar strategiskt varför vi måste prisa Gud.

Psaltaren 150 Prisa Herren!
Prisa Gud i hans helgedom;
Beröm honom i hans mäktiga himla. Prisa honom för hans mäktiga gärningar.
Beröm honom enligt hans utmärkta storhet! Beröm honom med trompetljudet;
Beröm honom med lutan och harpan. Prisa honom med trästammen och dansen.
Beröm honom med stränginstrument och flöjt! Beröm honom med höga cymbaler;
Beröm honom med kolliderande cymbaler! Låt allt som har andan lova Herren.
Prisa Herren!

Låt oss lyfta fram varför vi ska prisa Gud som den stora lärdom vi kan välja från Psalm 150.

Varför vi borde prisa Gud


Vi prisar Gud på grund av vem han är

Gud är den Allsmäktige. Ingenting skrämmer Herren, han kan inte skrämmas av någon man. Han är Gud. Skriften fick förståelse Gud skapade himlen och jorden och han gjorde jorden till sin fotpall. Detta betyder att Gud är störst. Han är mest kraftfull, den allsmäktige Guden.

Det faktum att han skapade oss till sin avbild gör det också viktigt att vi berömmer. Kom, låt oss göra människan till vår avbild, så att han kan få härska över jorden och allt som har skapats. Syftet med vår existens är att ha herravälde över allt som har skapats. Om Gud har satt oss i den positionen att övervaka allt som har skapats, är det minsta vi kan göra att berömma hans majestät och otrolighet.

Så en av anledningarna till att vi prisar Gud är på grund av vem han är. Han är gudarnas Gud, alla kungarnas kungar. Världens härskare. Den respekt och lojalitet vi betalar till världens härskare är inte någonting jämfört med vad vi borde ge till Gud.

Vi prisar Gud för var han bor

Boken i Psalm 150 förklarar varför vi ska prisa Gud på ett stilfullt sätt. Den andra versen i skrifterna säger att Beröm Gud i hans helgedom. Gud bor i helgedomen. Helgedomen här betyder inte en fysisk byggnad där vi går för att dyrka. Detta är inte att bestrida det faktum att Guds närvaro bor i helgedomen. Men Gud bor på andra platser utanför den fysiska helgedomen.

Skriften säger att vår kropp är Herrens tempel. Templet här betyder också fristad. Gud bor i helgedomen och psalmen säger att vi ska prisa Gud i hans helgedom. Han bor bland sitt folks närvaro. Det betyder att vi inte behöver komma till kyrkan eller den fysiska fristaden innan vi kommunicerar med Gud. Även från bekvämligheten i våra hem kan vi utvidga vår djupa tillbedjan till Gud.


Vi prisar Gud för att han har gjort oss till ett tillbedjan

Beröm honom med stränginstrument och flöjt! Beröm honom med höga cymbaler;
Beröm honom med kolliderande cymbaler! Låt allt som har andan lova Herren. Prisa Herren! Som förklarats tidigare är kärnan i vår skapelse att tjäna Gud, att tillbe honom. Gud ville ha mer än en vänskap från oss, Gud krävde en koinonia från oss, det är därför han gjorde oss till ett dyrkningsinstrument.

Det var här kung Davids liv spelade en integrerad del. David var en musiker som vet hur man prisar Gud. När David berömmer ingenting annat. Han skulle bokstavligen glömma sin identitet och prisa Gud som en vanlig man. När förbundsarken fördes tillbaka till Isreal dansade David till herren. Hans fru föraktade honom i sitt hjärta och hon ångrar det dåligt.

Kärnan i vår existens är att prisa Gud.

Vi berömmer att bygga intimitet med Gud

Vår beröm och tillbedjan till Gud hjälper till att bygga ett hållbart förhållande till Gud. Medan Abraham tjänade en perfekt plats i Guds hjärta genom sin troshandling, tjänade David en plats i Guds hjärta genom sin beröm.

När vi prisar Gud bygger vi en hållbar relation med Gud. Beröm berör Gud och får oss att bli igenkända när vi ropar på honom.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

Slutsats


Psalm 150 lär oss kärnan i att prisa Gud. Vi är ett instrument för tillbedjan och vi måste sträva efter att alltid prisa Gud. Gud ensam är Gud och bara han förtjänar vår beröm och tillbedjan.

Vi bör prisa Gud i skönheten i hans helighet.

 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.