PSALM 71 Betydelse vers för vers

1
23739
PSALM 71 Betydelse vers för vers

Idag ska vi studera Psalm 71 som betyder från vers till vers. Psalm 71 är en äldres mans bön som hotas av hans fiender (vers 9, 18). Innan psalmisten uttrycker sin framställning ordentligt, säger han först en kort introduktion till hans framställning (vers 1-4). Han förstärker dessa ord med ett fantastiskt uttalande om sitt livslånga förtroende för Herren (vers 5-8). Detta avsnitt är rikt med uttrycket förtroende och gemenskap med Gud: "Du är mitt hopp" (vers 5), "du är mitt förtroende (vers 5)," du är han "(vers 6)," du är min starka tillflykt ”(vers 7),“ din beröm och ... din ära (vers 8). Intrycket kvarlämnas att en psalmist är en mogen troens man som reagerar på sina problem med implicit förtroende för Gud. Hans faktiska framställning och beklagan ges nu (vers 9-13). Det är en bön om hjälp för sig själv och dom för sina fiender. Vidare uttrycker han sitt förtroende för att bli besvarat (vers 14-21) och hans därmed beröm (vers 22-24).

Psalm 71 Betydelse vers av vers

Vers 1: I dig, HERRE, litar jag på mig; låt mig aldrig bli förvirrad.

Den första raden i denna psalm ser till Gud och förklarar Davids förtroende för Gud. psalmisten var övertygad om att sådant förtroende för HERREN skulle leda till rättfärdigande och att han skulle göra det aldrig skämmas. Psalmisten börjar så ofta sin bön med en förklaring om sin "tro" som är till själen i lidandet av vad ett ankare är för ett skepp i nöd.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

Vers 2: Lossa mig i din rättfärdighet och låt mig fly; böj ditt öra till mig och rädd mig.


 Eftersom psalmisten litade på Gud, bad han modigt Gud att agera rättfärdigt för hans räkning och för leverera honom. Han bad att rättfärdighet av Gud arbeta för hans räkning. I den första raden etablerade psalmisten grunden för Guds räddning: befria mig i din rättfärdighet. Därefter uppmanade han Gud att agera rättvist på uppdrag av sin behövande tjänare, för att rädda och skydda honom.

Vers 3: “Var du min starka bostad, för vilken jag ständigt kan ta tillvara: du har gett bud att rädda mig; ty du är min klippa och min fästning.

Var min starka bostad; Bosättning här skulle vara bostad. Vi kan alltid gömma oss i Jesus om vi är en troende. Han bygger en häck runt oss och skyddar oss från den onda. Du är klippen som jag bygger på och du är min starka fästning också. ”Här ser vi en svag man, men han befinner sig i en stark bostad: hans säkerhet vilar på tornet i vilket han gömmer sig och inte placeras i fara genom hans svaghet.

Vers 4: Befria mig, min Gud, ur de ogudas hand, från den orättfärdiga och grymma människans hand.

Källan till psalmistens elände avslöjas. Det fanns en ond man, orättfärdig och grym som tycktes hålla psalmisten i sitt grepp. Från detta behövde han Gud för att rädda honom. ”Har jag alltid minns att ondskan är minst lika farlig när den frestar som när den förföljer; och kan le, liksom en rynka pannan, dessa onda är våra fiender eftersom de är Guds fiender. Orättfärdiga män är grymma för att de inte har samvete.

Vers 5: Ty du är mitt hopp, Herre HERRE: jag är min tillit från min ungdom. ”

Psalmisten förkunnade sitt hopp och sitt förtroende för Israels Gud. Det var inte bara hans hopp in Gud; han var hans hopp. ”Du är mitt förtroende från min ungdom”: På vilken han litade på i sin ungdomstid, av vilken det finns en framträdande instans (1 Sam 17:33). Han stärker sin tro genom upplevelsen av Guds fördelar, som inte bara bevarade honom i sin mors liv utan tog honom därifrån och sedan dess har bevarat honom.

Vers 6: "Av dig har jag hållits upp från livmodern. Du är den som tog mig ur min mors tarmar. Min beröm ska alltid vara av dig."

 Han noterade Guds vård och hjälp till honom från tidigaste ålder och vädjade psalmisten till Guds fortsatta vård, och i sin tur lovade han beröm för Gud som var lika kontinuerlig. Min beröm ska vara ständigt av dig: detta betyder att godhet har fått oavbrutet, beröm bör oavbrutet erbjudas. ”

 Vers 7: Jag är som ett under för många, men du är min starka fristad

På grund av de många motgångarna och attackerna blev många förvånade över psalmisten. De undrade sig över att en man - särskilt en som är så engagerad i Gud - kunde bli så lidande. Trots allt fann han en stark tillflykt till Gud själv.

 Vers 8: Låt min mun fyllas med din beröm [och] med din ära hela dagen. ”

Eftersom Gud hade varit så trogen som en stark tillflykt, var psalmisten fast besluten att berömma Gud och tala om hans härlighet. Guds bröd finns alltid i munnen, så bör hans beröm vara. Han fyller oss med gott; låt oss också fyllas med tacksamhet. Detta lämnar inget utrymme för att murra eller bakbita.

Vers 9: Förkast mig inte i ålderdomens tid; överge mig inte när min styrka försvinner. ”

Psalmisten kände Guds trofasthet genom sina yngre år och bad nu att Gud skulle fortsätta den trofastheten i sin ålderdom och när hans styrka misslyckas. Han visste det mannens styrka minskar med åldern, men guds styrka inte. ”Det är inte onaturligt eller olämpligt för en man som ser ålderdom komma över honom för att be om speciell nåd och särskild styrka, för att göra det möjligt för honom att möta det han inte kan förhindra och vad han inte annat kan än skrämma; för vem kan se på ålderdoms sjukdomar som att komma över sig själv.

 Vers 10 och 11: ”För mina talar fiender mot mig, och de som väntar på min själ tar råd tillsammans. Och säger: Gud har övergivit honom: förfölj och ta honom; för [det finns ingen som räddar [honom]. ”

Psalmisten visste vad hans motståndare sa mot honom. Han visste att de hävdade att Gud hade övergivit honom, och det finns ingen som kan rädda honom. Hans motgång fick honom att tro att Gud inte längre var med honom, så det var en utmärkt tid att attackera (förföljer och tar honom).

Jesus visste hur det var för män att säga emot honom, ”Gud har övergivit honom” ”Vår Herre kände denna taggiga axel, och det är ingen underverk om vi hans lärjungar känner detsamma.

 Vers 12: ”O Gud, var inte långt ifrån mig, o min Gud, skynda på min hjälp.” Med bestämda fiender som beskrivits i de tidigare linjerna behövde psalmisten Guds hjälp snart. Han kände som om försenat stöd inte var någon hjälp alls. Psalmisten var tvungen att hantera det faktum att när hans år avancerade, försvann hans problem inte. Problemen kvarstod. Detta är ett viktigt test för vissa troende, men psalmisten förstod det som ett tvingande hans ständiga och mer personliga förtroende för Gud.

 Vers 13: Låt dem bli förvirrade [och] förbrukade som är motståndare för min själ; låt dem täckas av skam och vanära som söker min skada.

Detta var den hjälp psalmisten bad om. Han ville att Gud skulle slå sina motståndare med förvirring och konsumtion, missnöje och vanære. Han ville inte bara att de skulle besegrades utan också diskrediteras. Davids fiender är också Guds fiender.

Vers 14: Men jag hoppas ständigt och kommer fortfarande att berömma dig mer och mer. ”

För befrielse och frälsning från nuvarande yttre problem, för; mer nåd här och ära hädanefter. Det är det överlägsna hoppets nåd att utövas i tider av lidande och nöd. Psalmisten var i en svår kris och var beroende av Gud för hjälp. Men i den här psalmen glider han inte i förtvivlan eller verkar tappa känslan av Guds favör. är en underbar kombination av både problem och beröm. ”Jag hoppas ständigt” (jag förväntar mig räddning efter räddning och välsignelse efter välsignelse, och följaktligen kommer jag att berömma dig mer och mer. Eftersom dina välsignelser vimlar, så kommer mina beröm)

 Vers 15: Min mun ska visa din rättfärdighet och din frälsning hela dagen; för jag vet inte siffrorna.

David var glad att vittna om både Guds rättfärdighet och hans frälsning och att göra det hela dagen. Han ansåg att hela dagen behövdes eftersom han inte visste gränserna för Guds rättfärdighet och frälsning. De är obegränsade. Jag känner inte till deras antal: ”Herre, där jag inte kan räkna, kommer jag att tro, och när en sanning överträffar räkningen kommer jag att ta beundran.

Vers 16: Jag kommer att gå i Herrens Guds styrka: Jag kommer att nämna din rättfärdighet, bara din.

Ser fram emot var psalmisten övertygad om Guds styrka, trots sin känsla av minskad personlig kraft med framåtriktade år. ”Den som går till striden mot sina andliga fiender bör gå och förlita sig inte på sin egen 'styrka' utan på Herrens Gud, inte på sin egen 'rättfärdighet' utan på sin Återlösares. En sådan person engagerar sig med allmakt på sin sida och kan inte annat än segra.

Vers 17: O Gud, du har lärt mig från min ungdom, och hittills har jag förklarat dina underbara verk.

Psalmisten hade den välsignade turen att ha följt Gud och lärt sig om honom från sina unga år. Det var något som gynnade honom under hans äldre år och fortfarande förklarade Guds vackra verk. Att lära sig från sin ungdom visar stabilitet och konsistens. Det finns ingen fladdrande från en modefluga till en annan, från en kontrovers till en annan. Han säger, 'O Gud, du har lärt mig från min ungdom', vilket antyder att Gud hade fortsatt att lära honom: och så hade han verkligen. Eleven hade inte sökt någon annan skola och inte heller hade mästaren stängt av sin elev.

Vers 18: Och nu, när jag är gammal och gråhårig, o Gud, förlåt mig inte; tills jag har visat din styrka för denna generation, [och] din kraft till var och en som kommer.

Han bad för Guds närvaro så att han kunde förkunna Guds styrka för en ny generation. Det finns inget mer beräknat för att hålla åldern i hjärtat ung, än att stå vid de unga, sympatisera med deras ambitioner, uppmuntrande deras strävan och förstyva modet genom att berätta om berättelserna om Guds styrka, upplevelserna av hans makt. Det finns inget mer ynkligt eller annars vackrare än ålderdomen. Det är patetiskt när dess pessimism svalnar ungdomarnas eld. Det är underbart när dess vittne stimulerar visionerna och inspirerar de unga hjältemod. ”

Vers 19: Och din rättfärdighet, o Gud, är mycket hög, som har gjort stora saker; o Gud, som är som dig.

Psalmisten betraktade Guds storhet, först genom att hans rättfärdighet var av en annan ordning än människors, mycket högre än människors, och sedan att Gud är den som har gjort stora saker utöver vad människor kan göra. Guds överlägsna rättfärdighet och kraft fick honom att fråga, o Gud, vem är som du? ”Gud är ensam, vem kan likna honom? Han är evig. Han kan inte ha någon innan, och det kan inte finnas någon efter; för i det oändliga enhet av hans treenighet, han är det eviga, obegränsade, opartiska, obegripliga och okomponerade ineffektiva varelsen, vars huvudsak är dold för all skapad intelligens, och vars råd kan inte ledas av någon varelse som till och med hans hand kan bilda.

Vers 20: [Du], som har visat mig stor och svår besvär, skynda mig igen och ta mig upp igen från jordens djup.

David förstod att allt var i Guds händer och att om han hade upplevt stora och svåra problem också visade honom av Gud. Samma Gud kunde också återuppliva honom och föra honom upp igen från jordens djup. ”Tvivlar aldrig på Gud. Säg aldrig att han har övergett eller glömt bort. Tänk aldrig att han är osympatisk. Han kommer att leva upp dig igen. ”

Vers 21: Du ska öka min storhet och trösta mig på alla sidor.

Mer än en bön var detta en säker proklamation. Trots att han var äldre på flera år förväntade han sig fortfarande att Gud skulle öka sin storhet och fortsätta sin tröst. Du ska öka min storhet: Tanken är att när åren fortsatte skulle psalmisten se mer och mer av de stora sakerna.

Vers 22: Jag vill också berömma dig med psalteriet, din sanning, min Gud, till dig ska jag sjunga med harpen, du Israel! 

Psalmisten lovade att lova Gud inte bara med sin röst utan också med sina musikinstrument. Det skulle vara en sång som firar Gud för vad han har gjort (hans trofasthet) och för vem han är (O Israels heliga). Psalmisten var orolig för att fira Guds person och arbete på rätt sätt.

Vers 23 och 24: Mina läppar ska jubla mycket när jag sjunger till dig; och min själ, som du har återlöst. Min tunga ska också tala om din rättfärdighet hela dagen; ty de är förvirrade, ty de blir förskämda som söker min skada.

Det finns ingen sann beröm av Gud om det inte kommer från hjärtat. Och därför lovar han att glädja sig åt ingenting förutom det där Gud är förhärligad. Hans läppar och själ gavs redan för att prisa Gud i sång. Nu lade han till tungans samtal för att tala om Guds rättfärdighet, särskilt eftersom det sågs i triumf över sina fiender.

När behöver vi den här psalmen

  1. Under åldern när vi inte längre kan lita på vår fysiska styrka att göra saker
  2. När vi är trötta eller försvagar andligt
  3. När du känner att du måste berömma Gud för det han har gjort i våra liv sedan födseln
  4. När vi är överväldigade av omständigheterna kring vår ålderdom
  5. När du behöver Gud styrka för att övervinna de svåra stadierna i våra liv

böner

  1. Tack, Herre, för den ökande styrkan från min födelsedag till nu, härlighet till dig i det högsta, Halleluja.
  2. Öka min storhet, o Herre. Låt varje ord du har talat ske i Jesu namn.
  3. Beställ mina steg mot min storhet varje dag. Låt varje motsats från min motståndare komma till ingenting i Jesu namn.
  4. Låt mig njuta av dina eviga tröstararmar runt mig i dag och för evigt i Jesus namn. Amen.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU
tidigare artikelPSALM 70 betyder vers för vers
nästa artikelPSALM 103 betyder vers för vers
Mitt namn är pastor Ikechukwu Chinedum, jag är en Guds man, som brinner för Guds rörelse i dessa sista dagar. Jag tror att Gud har bemyndigat varje troende med en märklig nådordning att manifestera den Helige Andens kraft. Jag tror att ingen kristen ska förtryckas av djävulen, vi har kraften att leva och vandra i herravälde genom böner och Ordet. För ytterligare information eller rådgivning kan du kontakta mig på everydayprayerguide@gmail.com eller chatta med mig på WhatsApp And Telegram på +2347032533703. Jag kommer också att älska att bjuda in dig att gå med i vår kraftfulla 24 timmars böngrupp på Telegram. Klicka på den här länken för att gå med nu, https://t.me/joinchat/RPiiPhlAYaXzRRscZ6vTXQ . Gud välsigne dig.

1 KOMMENTAR

  1. Det här är vackert, bra gjort. Herren SKAL öka min storhet och trösta mig från alla håll. Halleluja Tack för denna väl utformade förklaring. Må Gud rikligt välsigna dig Rhis dag och för alltid. Amen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.