Psalm 90 Betydelse vers av vers

1
3855
Psalm 90 Betydelse vers av vers

Idag ska vi studera Psalm 90 som betyder vers för vers. Psalm 90 skrev av profeten Moses. Psalm 90 beskriver tydligt Guds otrolighet och kastar ljus på människans livssituation och ger kraftfullt ett hopp till människans existens och syfte.

I psalmens början introduceras Gud som både en tillflykt och skaparen. Guds tid föras också in i bilden, dvs hans tid är evig, ”från evigt till evigt. Senare i den tredje versen beskrivs människan som dödlig, dvs döden är oundviklig, så psalmen jämför även Guds oändlighet med människans tidsmässiga, flyktiga tid på jorden.

Betydelse av Psalm 90 vers för vers

Vers XNUMX: Herre, du har varit vår bostad i alla generationer. Denna vers talar om bostad sedan skapelsens början vilket betyder att Gud är vår helgedom för skydd, näring och stabilitet, det är den vi ser upp till i tider av problem och svårigheter. Ett exempel på detta är profeten Mose; han var känd för att vara mycket ödmjuk och är helt beroende av Gud redan innan Röda havet i andra Mosebok 14 och även när de var i öknen. Så denna vers säger oss precis som HERREN tillfredsställde alla deras behov på sin resa, så kommer han att tillgodose våra behov om vi stannar kvar i honom. Han är verkligen Jehova Jireh, deras försörjare. Vi måste dra lärdom av detta.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

Vers Two: Innan bergen togs fram, eller om du någonsin format jorden och världen, till och med från evigt till evigt liv, är du Gud.

Denna vers två talar om Guds oändlighet. Från evigt till evigt ”: Guds natur är utan början eller slut, fri från all tid i följd och innehåller i sig själva tidens orsak. Jämför (Psalm 102: 27; Jes. 41: 4; 1 Kor. 2: 7; Ef. 1: 4; 1 Tim. 6:16; Upp. 1: 8, Johannes 1: 1-3). 

Vers tre: ”Du förvandlar människan till undergång; och säg: Kom tillbaka, mänskliga barn!

”Du vänder människan till förstörelse”: Även om den skiljer sig från ”dammet” i (3 Mos 19:1), är denna fras utan tvekan en hänvisning till den delen. Mänskligheten lever under en suverän dödsförordning och kan inte undkomma den. Från damm är du, och till damm ska du återvända. En man utan Gud är bara damm. Vi kan se från Nya testamentet att vårt eviga liv kom från Jesus (den andra Adam). 15 Korinthierna 45:XNUMX ”Och så står det skrivet: Adam blev den första mannen till en levande själ; den sista Adam [gjordes] till en snabbande ande. ”Utan Jesus är vi som den första Adam, köttet som kommer att återgå till damm.

Vers fjärde: Psaltaren 90: 4 ”I tusen år är dina ögon bara som i går när det är förbi, och [som] en vakt om natten.”

"En vakta på natten": En "vakta" är 4 timmar (jfr Exodus 14:24; Lam. 2:19; 2 Peter 3: 8). Detta betyder med Gud, tiden är ingenting. Det är bara i hans hantering med män som han hänvisar till tiden. Några av patriarkerna levde nästan tusen år; Moses visste detta mycket väl och hade registrerat det: men vad är deras långa liv till Guds eviga liv. Gud styrs inte av tiden, som vi är, utan är snarare tidens kontroller. Dagar och veckor och månader är för detta liv, inte för evigheten. I himlen där Gud bor finns det bara en evig dag. Det finns ingen natt alls.

Vers Five: Du bär dem bort som med en översvämning; de är som en sömn. På morgonen är de som gräs som växer upp.

"Som en översvämning ”: Människan rycks från jorden som om den sopades bort av översvämningsvatten. "De är som en sömn": Mänskligheten lever sin existens som om den sover eller i koma. Människor är okänsliga för kortheten i livet och verkligheten av Guds vrede. Översvämningen flödar ständigt, och de föras med den; så snart vi föddes börjar vi dö, och varje dag i vårt liv bär oss så mycket närmare döden.

Vers Six: ”På morgonen blomstrar den och växer upp; på kvällen huggas den ned och försvinner. ”

 Mannen på morgonen i sin ungdom ser homo och vacker ut, växer ut i kroppens status och styrka och hans hjärnans begåvningar. Detta liknar vårt liv. Vi blommar när vi är barn och tonåringar, men snart kommer åldern och vi är borta. Detta liv är som en vind som blåser och sedan är borta. Det enda liv som är värt att leva för är det eviga livet med vår Herre.

Vers 7: ”Ty vi förödas av din vrede och av din vrede är vi oroliga.”

"Konsumeras av din ilska": De fysiska kropparna i mänskliga raser kläds ut genom effekterna av Guds omdöme på synd i universum, dvs döden är syndens löner. Gud tänkte aldrig att mänskligheten skulle leva så kort tid. Så vår dödlighet är inte av misstag, inte heller var den oundviklig i originalet av vår natur, men synden har väckt Herren till ilska och därför dör vi. Ty vi förbrukas av din ilska. Tack och lov, Gud gav oss ett sätt att leva för evigt; Jesus är vägen. När Gud nu ser på oss är han inte arg. Han ser det vackra rättvisningsplagget med vitt linne som Jesus gav oss i utbyte mot våra synder. Han ser sina adoptivbarn.

Vers 8: ”Du har lagt våra missgärningar inför dig, vår hemlighet [synder] i ljuset från ditt ansikte.

”Ljus på ditt ansikte”: All synd är i tydlig syn på Guds ”ansikte”. Det finns ingen synd som någonsin begåtts som Gud inte är medveten om. Du kanske gömmer dem för världen, men Gud känner var och en av dem. Hans ljus söker människans hjärta och själ och läser oss som en bok.

Vers 9: ”Ty alla våra dagar har förflutit i din vrede: vi tillbringar våra år som en berättelse [som berättas].

 ”Som en berättelse”: Efter att ha kämpat genom detta liv av lidelser och besvär slutar en mans liv med ett klag av sorg och trötthet. När vårt liv närmar sig slutet kan vi se tillbaka och se att det är som en kort berättelse som har berättats. Prisa Gud! Vår död nu är som att flytta från ett vackert rum till ett vackrare.

Vers 10: ”Våra års dagar är sextio och tio år; och om de är fyrtio år på grund av styrka, så är deras styrka arbetskraft och sorg. för det är snart avskuren, och vi flyger iväg.

”Trettio år eller fyrtio år”: Mose levde för att bli 120 år gammal, och hans “öga var inte svagt eller hans kraft minskade” (34 Mos 7: 70), människolivet var vanligtvis kortare och levde under Guds vrede. På grund av detta säkra och snabba slut är livet sorgligt. Moses säger att 80 år är den naturliga livslängden för en person på denna jord. Vissa starkare människor lever till och med 100 år, men även då är det mycket kort. I vår tid lever några få för att vara XNUMX år gamla, men även det, när det mäts mot hela evigheten, är bara ett kryss på Guds klocka.

Vers 11: ”Vem känner kraften i din ilska? Även efter din rädsla, så är din vrede.

Din ilska, din rädsla, din vrede ”: I stället för att förklara bort livets förbannelser kommer en klok person att erkänna Guds vrede mot synd som den yttersta orsaken till alla lidanden och följaktligen lära sig att frukta Gud. I XNUMX Mosebok såg vi bara en liten glimt av Guds vrede när han drunknade egyptierna i havet.

Vers 12: Lär oss [att] räkna våra dagar, så att vi kan tillämpa hjärtat på visdom.

”Antalet dagar”: Utvärdera användningen av tid mot bakgrund av livets korthet. ”Hjärtan till visdom”: Visdomen förkastar autonomi och fokuserar på Herrens suveränitet och uppenbarelse. En händelse som får någon att allvarligt reflektera över sitt liv har ett syfte.

Vers 13: ”Återvänd, HERRE, hur länge? Och låt det ångra dig om dina tjänare. ”

Kom tillbaka till ditt folk; visa barmhärtighet genom att skona dem. Det verkar sannolikt utifrån detta att psalmen var sammansatt i en tid av pest, eller rasande sjukdom, som hotade att sopa bort alla människor. "Hur länge? Hur länge ska detta fortsätta? ”Och låt det ångra dig”: Det är, dra tillbaka dina domar och var barmhärtig som om du omvände dig.

Vers 14: ”O tillfredsställer oss tidigt med din barmhärtighet; så att vi kan glädjas och vara glada alla våra dagar. ”

 Eftersom alla måste dö och dö så snart, ber psalmisten om snabb nåd mot sig själv och sina bröder. Goda män vet hur man gör de mörkaste prövningarna till argument på nådens tron. Den som bara har hjärtat att be behöver aldrig vara utan bön. Den enda tillfredsställande maten för Herrens folk är Guds nåd; Tillfredsställ oss genast, vi ber dig. Vår dag är kort och natten skyndar på, ge oss tidigt på morgonen av våra dagar för att vara nöjda med din fördel, så att vi hela tiden under vår lilla dag kan vara lyckliga.

Vers 15: Gör oss glada efter de dagar du har drabbat oss, [och] åren där vi har sett det onda.

En bön om att ens dagers glädje skulle vara lika med hans dagar av nöd. Till och med Guds barn har trängsel i detta liv. Ibland ju mer trängsel du har, desto mer välsignad blir den himmelska belöningen. En av de vackra sakerna med detta är det underbara välkomst som Jesus gav Stephen efter att han hade blivit stenad till döds.

Vers 16 ”Låt ditt verk synas för dina tjänare och din ära för deras barn.

 Det är ditt nådiga interpositionsarbete. Låt oss se din kraft visas när du tar bort dessa katastrofer och när vi återställer dagarna för hälsa och välstånd. ”Och din ära till deras barn”: Din karaktärs manifestation; visa din godhet, din kraft och din nåd. Låt denna spridning och slöseri med ondska kontrolleras och avlägsnas så att våra barn kan leva och få tillfälle att fira din godhet och att registrera underverk av din kärlek. Detta talar inte om människans arbete utan om Guds arbete.

Vers 17 ”Och låt HERRENS, vår Guds, skönhet vara över oss och befästa våra händers verk på oss; ja, våra händers verk bekräftar det.

Herrens skönhet ”: Herrens tjänst innebär hans glädje och godkännande. Skapa ditt handverk ”: Genom Guds barmhärtighet och nåd kan ens liv ha värde, betydelse, den verkliga skönheten som vi har, är Kristus i oss.

 

När använder vi denna PSALM

 1. Finns det delar av din dag, aktiviteter i ditt liv, som du inte anser att du behöver vara hängiven enligt Guds ord och sätt? Varför? Hur kan de indikera källan till andlig spänning i ditt liv? Denna psalm kommer att besvara dina frågor
 2. Närmar du dig varje dag som något som du har anförtrotts av Gud, något som du ska investera för hans rike? Denna psalm visar dig vikten av varje dag vi lever.
 3. Vad är fel med att tänka på att du alltid kan skjuta upp något tills imorgon? Hur väl anser du att du aldrig kan få en enda tillbringad dag tillbaka? Eller att du antagligen har färre dagar kvar framför dig än som redan är bakom? Denna psalm kommer att lära dig att varje dag vi får är en välsignelse, använd den klokt.

 

PSALM 90 BÖNDER

 • Far, jag tackar dig för din ovillkorliga kärlek till mitt liv i Jesus Kristus namn
 • Fader, jag ber att din barmhärtighet kommer att vara över dom i mitt liv idag i Jesus Kristus namn
 • Fader, undervisa mig med bedömningens ande nu i Jesu Kristi namn.
 • Fader, öppna mina andliga ögon för att se vad mina fysiska ögon inte kan se i Jesu Kristi namn.
 • Fader, beställ mina steg när jag går genom livets resa Jesus Kristus
 • Far öppnar mina ögon för att uppfatta det onda innan det överväldigar mig i Jesu Kristi namn.
 • Jag förklarar idag att mina dagar av förvirring är över i Jesu Kristi namn
 • Jag förklarar att mina dagar av andlig blindhet är över i Jesu Kristi namn
 • Jag förklarar att bedömningens ande arbetar i mitt liv i Jesu Kristi namn.
 • Vår himmelske Fader, du sa i ditt ord, i James 1: 5, att om någon saknar visdom, så borde han fråga dig som ger liberalt till alla utan att bebrejda. Herre, jag erkänner därför att jag behöver den visdom som bara du kan ge, häll ut din visdomens ande i sin fulla mått i Jesu namn.
 • Herre jag ber enligt Efeserbrevet 1 från vers 16, att du ger mig visdomens och andens uppenbarelse i kunskapen om dig, och mitt hjärtas ögon blir upplysta så att jag kan känna hoppet om ditt kallelse och rikedomen i din härliga arv i de heliga och din makts oändliga storhet gentemot mig som tror enligt hur din stora kraft fungerar i Jesus namn.
 • Vår himmelske Fader, jag vill inte fortsätta göra misstag och fel vändningar i livet, ge mig visdomens och bedömningens ande så att jag kan känna till den dolda visdomen som har förberetts för min ära. Sweet Holy Spirit enligt 1 Kor 2, jag ber dig att söka Guds sinne och avslöja dessa saker för mig i Jesus namn.
 • Far jag ber enligt kolosserna 1: 9, jag ber att du fyller mig med kunskapen om din vilja i all visdom och andlig förståelse så att jag kan gå värdigt till herren, helt glädja honom och öka kunskapen om Gud i Jesus namn.
 • Herre, jag ber dig att ge mig en kresande ande så att jag kan fatta de rätta besluten hela tiden, att även om dina instruktioner verkar dumma så kommer jag att lyda dem ändå, med att veta att de kommer att hjälpa mig att leva direkt i centrum av din kommer i Jesus namn.

 

 

 

 

 

 

 


annonser

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här