Psalm 22 Meddelandets vers av vers

0
745
Psalm 22 Meddelandets vers av vers

Idag studerar vi Psalm 22 meddelandet vers för vers. Liksom andra psalmer är psalmen 22 a bön om hjälp i svåra tider. Författaren uttrycker en disposition av honom som orättvist behandlas av människor som är emot honom. Han erkände Guds förmåga att befria oss i svåra tider och berättade till en upplevelse som han tidigare hade haft. Han önskar nu att Gud skulle befria och hjälpa honom ännu en gång.

Viktigast av allt är psalm 22, dess budskap från vers till vers är en profetisk psalm som betyder Messias lidande. Psalmisten, som uppenbarligen var David, hade fått förmånen att se vad Kristus skulle behöva gå igenom för mänsklighetens skull såväl som de välsignelser den kommer att ge. Detta såg han och profeterade genom sina sånger. Och så, precis som vi läser i de nya testamentberättelserna, kan vi lätt relatera denna psalm till de smärta som vår Herre lidit och hur han började be att Gud skulle låta koppen passera över honom. Denna psalm är ganska viktig för oss som troende eftersom den hjälper oss att förhålla oss till Kristi lidande och hjälpa oss att utgjuta vårt hjärta till Gud i liknande situationer.

PSALM DEN BETYDANDE VERSEN AV VERSE.

Vers 1 & 2: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Varför är du så långt ifrån att hjälpa mig och från min brusande ord? O min Gud, jag gråter på dagen, men du är inte närmast; och på natten, och är inte tyst.

Detta visar ett skrik av ångest, särskilt när Gud verkar avlägsen och ovillig att höra våra rop. Den första versen är samma uttalande som Kristus gjorde medan han hängde på korset med människans synder. Smärtan och obehag han hade gjort var för mycket för honom och han kände att han hade övergivits av fadern. En situation som inte skiljer sig från vad vi också står inför som individer. Vi kommer ibland till en punkt med outhärdliga utmaningar där det känns som om Gud har dragit tillbaka sin hjälp från oss och det minsta vi vill att han ska göra för oss är att höra vårt skrik.

Vers 3: Men du är helig, du som bor i Israels lovord.

Även om författaren befann sig i ett hjälplös tillstånd kunde han inte annat än erkänna Guds helighet och trofasthet. att veta att om livet blir tufft eller inte, skulle Gud alltid vara trogen. Och en sak är säker, att klaga skulle aldrig vara det bästa sättet eftersom Gis inte bebor sina folks klagomål utan deras beröm.

Vers 4 & 5: Våra fäder litade på dig, de litade på, och du befriade dem. De ropade till dig och överlämnades; de litade på dig och blev inte förvirrade.

Han berättar om hur Guds trofasthet ledde till att hans folk blev befriade från deras träldom. De hade lidit för länge i slaveri och de började gråta till Gud och lita på honom för befrielse. Gud hörde dem och räddade dem genom sin kraft. Och precis som hans ord hade sagt, eftersom de tittade upp till honom, skämdes de varken, inte förvirrade.

Vers 6: Men jag är en mask och ingen människa; en skam av människor och föraktad av folket.

I direkt kontrast till de människor som Gud hade levererat, kallar författaren sig en mask, föraktad av människor. En mask är en reptil så hjälplös och sårbar att den lätt kan dödas; det var vad psalmisten som han själv gjorde för. Han såg inte ut som något nära en som hade en Gud som kunde befria honom. Även om han levde rättvist och gav sig själv för folkets skull, hånade de och föraktade honom istället.

Vers 7 & 8: Alla de som ser mig skrattar mig: jag skjuter ut sin läpp, skakar på huvudet och sa: Han litade på herren att han skulle rädda honom, eftersom han hade räddat honom.

Detta är en av de tuffaste punkterna vi kan komma till som troende. En punkt där människor börjar håna på oss för att vi litar så mycket på Gud. Detta var psalmistens upplevelse och en indikation på vad Jesus också skulle behöva möta. Folket skrattade åt honom och sa att Gud skulle befria honom om han verkligen älskade honom. I själva verket sa de honom att rädda sig själv eftersom han var Guds son.

Vers 9 & 10: Men du är han som tog mig ur livmodern: du fick mig att hoppas när jag var på min mors bröst. Jag kastades på dig från livmodern: du är min Gud från min mammas mage.

Här avslöjar psalmisten för oss varför han lade så mycket förtroende för Gud. Han hade placerats i Guds vård redan från födseln och Gud hade hållit och sköts om honom sedan dess. Han hade varit hans Gud, han är och skulle alltid vara.

Vers 11 & 12: Var inte långt ifrån mig; ty problem är nära; för det finns ingen som hjälper. Många tjurar har kommit över mig: starka tjurar av Bashan har träffat mig runt.

Han börjar uppmana samma Gud som har hjälpt honom att återkomma till hjälp. Fara ligger runt honom och problem är nära. En situation som han beskriver som samlingen av de starka tjurarna i Bashan. Han uppmanar därför Gud att hjälpa och befria honom, något vi borde göra också när vi befinner oss i sådana situationer.

Vers 13 & 14: De gapade mot mig med munnen, när de reser och lyfter upp lejon. Jag hälls ut som vatten, och alla mina ben är från led: mitt hjärta är som vax; det smälts mitt i min tarm.

Psalmisten beskrev effekten effekterna i hans liv börjar ha på honom. De öppnar munnen för att säga alla slags saker mot honom som orsakar tyngd i hans hjärta. Det är ännu värre att det också börjat påverka honom fysiskt till den punkt där det verkar som om hans ben går ur leden. Det var exakt vad Kristus upplevde i händerna på samma människor som han kom för att rädda.

Vers 15 & 16: Min styrka torkas upp som en krukhår, och min tunga fastnar i mina käkar. och detta har förat mig till dödsdammet. Ty hundar har omgått mig; de ogudes församling har omslutat mig; de har genomträngt mina händer och mina fötter.

Detta beskrev kraftigt Kristi lidande. Han var någon gång mycket törstig och han krävde att de gav honom en drink; men snarare än att ge honom vatten gav de honom vinäger. Sedan tog de honom till korset och genomträngde honom med spikar i händerna och fötterna och lämnade honom att lida för sina egna synder.

Vers 17 & 18: Jag kan berätta för alla mina ben: de ser och stirrar på mig. De delar mina plagg bland dem och de kastade massor på min kläder.

De torterade Kristus till dess att hans ben började sticker ut och gjorde dem synliga på hans kropp. De tog också hans kläder och delade ut dem själva och kastade partier med det.

Vers 19 & 20: Men var inte långt ifrån mig, o Herre. O min styrka, skynd dig att hjälpa mig. Befria min själ från svärdet; min älskling från hundens kraft.

Han kom till den punkt där han ville att Gud skulle ta bort lidande från honom. Han uppmanar Gud att snabbt befria honom och att inte vara avlägsen från honom och inte vända ansiktet från honom.

Vers 21 & 22: Rädd mig från lejonens mun, ty du har hört mig från enhörningshornens horn. Jag skall förklara ditt namn till mina bröder; mitt i församlingen lovar jag dig.

Han ber Gud att rädda och befria honom från händerna på dem som försöker korsföra honom. Han lovar att berömma och vittna om Guds hjälp till folket om detta gjordes för honom.

Vers 23 & 24: I som fruktar Herren, beröm honom; alla Jakobs frö, förhärliga honom; och frukta honom, alla I Israels frö. Ty han har inte föraktat eller förskräckt de drabbas lidande; inte heller har han gömt sitt ansikte för honom; men när han ropade till honom, hörde han.

Han uppmanar sina bröder - Israels barn att berömma Gud för att han kan hjälpa de drabbade. Gud vänder inte sitt ansikte från alla som ropar till honom; han lyssnar på dem och levererar dem.

Vers 25 & 26: Min beröm är av dig i den stora församlingen; Jag kommer att betala mina löften inför dem som fruktar honom. De ödmjuka ska äta och bli nöjda: de ska prisa Herren som söker honom: ditt hjärta ska leva för evigt.

Han förklarar ännu en gång att han berömmer Gud mitt i församlingen och inte bara att han också kommer att betala sin röst inför dem. Så också alla som är ödmjuka kommer att göra samma sak och Gud kommer att tillfredsställa dem med godhet och lång livslängd. Det var vad Jesus gjorde när han kom. Han förklarade Guds vittnesbörd för oss, hans bröder, nu när vi tror kan vi njuta av hans godhet.

Vers 27 & 28: Alla världens ändar ska komma ihåg och vända sig till Herren, och alla nationernas släktingar ska tillbe inför dig. Ty kungariket är herrens, och han är guvernören bland nationerna.

Genom Kristi vittnesbörd ska alla människor vända sig till Gud i tillbedjan. Gud är härskaren över jorden och över alla människor men synden försvann människors hjärtan från deras Gud. Därför kom Kristus för att återställa mänskligheten till deras härskare och för att återställa nationerna till sin kung. Genom hans lidande och utgjutande av hans blod möjliggjordes detta.

Vers 29: Alla de som är feta på jorden ska äta och dyrka; alla de som faller ner till dammet böjer sig inför honom, och ingen kan leva sin egen själ vid liv.

Kristi död gav utrymme för män av alla kaliber att komma och dyrka Gud. De rika och de fattiga, varav ingen kan hålla sig vid liv. Vi ser att i skrifterna hur Kristus drog de fattiga, de rika, syndarna och Al slags personer till sig själv i syfte att förena dem med fadern.

Vers 30 & 31: Ett frö ska tjäna honom; det ska redovisas till Herren i en generation. De kommer och kommer att förklara hans rättfärdighet för ett folk som ska födas, att han har gjort detta.

Slutligen, på grund av Kristi död, kommer det alltid att finnas ett frö i varje generation som kommer att tjäna fadern. Män kommer att fortsätta att lova sin lojalitet till Guds tjänst och mer så kommer de att fortsätta att förklara det pris Kristus betalade för dem på korset. Detta är vad vi gör som troende idag, tjänar Gud och vittnar om vår Herre Jesu död.

NÄR NÅR JAG ANVÄNDA DENNA PSALMEN?

För det första är psalmen mycket nödvändig för att vi ska uppskatta de lidelser som Kristus genomgick för oss. Men för våra personliga liv kan denna psalm användas på följande sätt:

 • När vi behöver Gud för att hjälpa oss i svåra tider.
 • När vi är omgiven av människors ondska och vi behöver befrielse.
 • När vi behöver vårt förtroende för Gud för att återuppliva.
 • När vi vill berätta fördelarna med Kristi död för oss och all hans godhet mot oss.

PSALM 22 BÄN.

 • Lord Jesus, jag tackar dig för det pris du betalade för min räkning och för den godhet som det har gett in i mitt liv. Bli förhärligad i Jesu namn.
 • Herre, jag ber att du inte ska vara långt ifrån mig i tider av problem, komma till min hjälp och stärka mig i Jesu namn.
 • Fader, rädd mig från händerna på dem som föraktar mig och från lejonens mun i Jesu namn.
 • Enligt ditt ord, befria mig från svärdet och bevara mitt liv i Jesu namn.
 • Herre, jag tackar dig för privilegiet att tjäna dig och jag förklarar idag att jag kommer att tjäna dig och förklara dina goda verk från generation till generation i Jesus namn.
 • Jag förklarar att jag är skyddad av alla onda attacker om natten i Jesu namn
 • Fader, jag förklarar att min själ bevaras i dig, därför kan mina fiender inte plåga mig i Jesus namn.
 • Jag släpper Herrens änglar för att ansluta mig till mina ödehjälpare i Jesus namn
 • Jag kommer aldrig att vara strandad i livet i Jesus namn
 • Jag kommer aldrig att sakna hjälp i livet i Jesus namn

annonser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här