Lyssnar Gud till våra tysta böner?

0
2301

Så rolig som den här frågan verkar är den en av de mest ställda bland kristna. Många har inte modet att ställa denna fråga eftersom de äter för att människor kanske tänker mindre på dem.

Om denna fråga någonsin har kommit över dig, vare sig du är en kristen baby eller en kristen som är djupt förankrad i Guds ord, känn dig aldrig generad att fråga. För kunskap är inte utformad för dem som vet det, det är etablerat för dem som smakar efter det.

Så ofta då människor ställer mig denna fråga, måste jag be högt innan Gud kan lyssna på mig? Hör han någonsin det ödmjuka ropet som jag säger till honom tyst i hjärtat?

Tja, om jag vill vara uppriktig med min bedömning baserad på det skriftliga sammanhanget, kan jag lyssna på bönerna vi säger till honom i vårt hjärta. Du kan bli lite förvånad över det svaret. Den som gör ögat kan säkert se allt som går och den som får äta kan säkert höra oss även när vi viskar.

Hur boken Hebreerbrevet 4:12 talar om hur Guds ord är skarpare än något tvåkantigt svärd, genomtränger till och med den delande själen och andens delande, och lederna och märgen och är en urskiljare av tankarna och hjärtats avsikter. Detta förklarar att Gud har tillgång till våra hjärtan genom sitt ord.

Dessutom boken Ordspråken 15 vs 26 HERREN avskyr de ogudas tankar, men nådiga ord är rena för hans ögon. Hur kan Herren avskyr de ogudas tankar om han inte har tillgång till händelsen i sinnet?

Ett bättre sätt att förklara detta är genom den Helige Andes gåva. Efter människans fall förlorade människan sin plats på Guds agenda. Kärnan i människans skapelse är att honom alltid ska ha en konsekvent Koinonia (gemenskap, intimitet, relation) med Gud. Men efter människans synd förlorade människan rätten. Sedan dess har Gud varit i uppdrag att återställa människan till den ursprungliga positionen som han vill att människan ska vara.

Intressant nog, när Kristus kom, och efter sina verk på jorden, lovade han att skicka talsmannen. Hjälparen är Guds ande som kommer att bo i en man. Så på det sättet behöver människan inte längre driva Helter skelter på jakt efter Gud eftersom människans kropp nu är Guds bostad.

Hur hjälper Den Helige Ande att låta Gud höra vår tysta bön?

Jag tror att Romarboken 8:26 är bäst för att förklara detta. Ibland behöver Gud inte att vi ber högt, han förväntar sig inte att vi försiktigt sätter ihop vårt ord i stället för bön. Gud förstår att det finns tillfällen att våra hjärtan kommer att vara för oroliga för att tänka på ord och våra läppar kommer att vara för belastade för att tala.

Men Guds Ande medverkar för oss genom att vår hjärtan suger.
Detta förklarar att även om vi inte talar lyssnar Gud på alla tankar som går igenom våra sinnen.

Det är ingen tvekan om att Bön är en av de största gåvorna från Gud till människan. Förmågan och privilegiet att kommunicera med vår himmelske far. Genom Guds ande bor Gud inte bara i templet eftersom vår kropp har blivit ett tempel som bär Gud. Så om Gud bor i vår kropp, hur kommer han inte att kunna höra och förstå de tankar som rycker i våra hjärtan?

Vad säger Bibeln om tysta böner?

Ett av de liknande exemplen i skriften är Hannahs liv. Hannas bön vid Shiloh var en oudläsbar begäran till Gud.

1Samuel 1:10, 13, Hannahas hjärta belastades av tanken på barskhet. Hon kunde inte lämna ett enda ljud i bönens plats, hennes mun rörde sig men inget ord kom från det, hon bad bittert i sitt hjärta. Och se, Gud beviljade Hannah enligt hennes hjärta önskan.

Även om skriften inte ger någon specifikation om hur man ber en tyst bön eller när man ska be den. Men tillgängliga strimlor av bevis har visat sig utöver ett rimligt tvivel att Gud uppriktigt lyssnar på tysta böner.

Vad sägs om böner som jag säger i hemligheten?

Skriften fick oss att förstå att Gud är allmänt, han är närvarande överallt. Oavsett om du ber öppet eller säger det i hemlighet, det finns säkert en Gud vars uppgift är att besvara böner. Boken om Mathew 6 vs 6 ”Men när du ber, gå in i ditt rum och stäng dörren och be till din far som är i hemlighet. Och din far som ser i hemlighet kommer att belöna dig ”. Gud är en belöner för dem som omsorgsfullt söker honom. Det spelar ingen roll hur och när, om vi gör det på en öppen eller hemlig plats.

Daniels bön gjordes i hemligheten och Gud belönade honom öppet. Det finns tillfällen att du ber med människor tillsammans för att lyfta andan i varandra. Och det finns tillfällen att allt du behöver göra är att gå hemligt till Gud och hälla ditt sinne till honom. Vi får en viss nivå av förtroende när vi på vår hemliga plats ber till Gud.

Det finns saker som vi inte vill att våra bönpartners ska veta, det finns saker som vi inte vill att de ska höra, men vi kan hälla det hela till Gud i stället för bön.

I huvudsak, om någon frågar dig om Gud svarar tyst böner, jag slår vad om att du vet svaren nu. Och du vet säkert att Gud svarar tyst böner också. Så du behöver inte vänta tills du kommer in i mängden innan du kommunicerar med din far. Tala med honom hela tiden för att han lyssnar.

annonser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här