Daglig läsplan för bibeln för 14 november 2018

0
3447

Vår dagliga bibelläsning idag kommer från Esters bok 9: 1-32 och Ester 10: 1-3. Läs och bli välsignad.

Ester 9: 1-32:

1 Nu i den tolfte månaden, det vill säga den månaden Adar, på den trettonde dagen av samma dag, när kungens bud och hans dekret närmade sig att läggas ihjäl, samma dag som judarnas fiender hoppades få makten över dem, (även om det vändes motsatsen, att judarna hade härskat över dem som hatade dem.) 2 Judarna samlade sig i sina städer i hela provinsen av kungen Ahasuerus för att lägga hand på sådana som sökte deras ont: och ingen kunde tåla dem; ty fruktan för dem föll på alla människor. 3 Och alla härskare i provinserna och löjtnanterna och suppleanterna och kungens tjänstemän hjälpte judarna; eftersom Mordekai rädsla föll på dem. 4 Ty Mordekai var stor i kungens hus och hans berömmelse gick ut i alla provinser; ty denna man växte Mordekai större och större. 5 Så slog judarna alla sina fiender med slaggen av svärdet och slakt och förstörelse och gjorde vad de ville mot de som hatade dem. 6 Och i palatset Shushan dödade och förstörde judarna fem hundra män. 7 Och Parshandatha och Dalphon och Aspatha, 8 och Poratha och Adalia och Aridatha, 9 och Parmashta, Arisai och Aridai och Vajezatha, 10 Hamans tio söner, Hammedathas son, judarnas fiende, dödade de; men på bytet la de inte sin hand. 11 Den dagen fördes antalet som dödades i slottet Shushan inför kungen. 12 Och kungen sade till drottningen Ester: Judarna har dödat och förstört fem hundra män i palatset Shushan och Hamans tio söner; vad har de gjort i resten av kungens provinser? vad är din begäran nu? och det kommer att ges dig. Eller vad är din begäran vidare? och det ska göras. 13 Då sade Ester: Om det är behag för kungen, låt det givas till de judar som är i Shushan att göra på morgonen också enligt dagens beslut, och låt Hamans tio söner hängas på galgen. 14 Och kungen beordrade att detta skulle ske: och förordningen gavs i Shushan; och de hängde Hamans tio söner. 15 Ty de judar som var i Shushan samlade sig också på den fjortonde dagen i månaden Adar och dödade tre hundra män i Shushan; men på bytet räckte de inte handen. 16 Men de andra judarna som var i kungens provinser samlade sig och stod för sitt liv och fick vila från sina fiender och dödade av sina fiender sjuttio och fem tusen, men de lägger inte sina händer på rovet, 17 den trettonde dagen i månaden Adar; och på den fjortonde dagen av samma vilade de och gjorde det till en dag med fest och glädje. 18 Men judarna som var i Shushan samlades på den trettonde dagen; och den fjortonde därav; och på den femtonde dagen av samma dag vilade de och gjorde det till en dag med fest och glädje. 19 Därför gjorde judarna i byarna, som bodde i de oväldiga städerna, den fjortonde dagen i månaden Adar till en dag av glädje och fest, och en god dag och att skicka delar till varandra. 20 Och Mordekai skrev dessa saker och skickade brev till alla judar som var i alla kung Ahasveros provinser, såväl nära som långt, 21 för att upprätta detta bland dem, att de skulle hålla fjortonde dagen i månaden Adar, och den femtonde dagen av samma, årligen, 22 som de dagar då judarna vilade från sina fiender, och den månad som förvandlades till dem från sorg till glädje och från sorg till en god dag: att de skulle göra dem till festdagar och glädje och att skicka delar till varandra och gåvor till de fattiga. 23 Och judarna åtog sig att göra som de hade börjat, och som Mordekai hade skrivit till dem; 24 Eftersom Haman, Hammedathas son, Agagiten, alla judarnas fiende, hade tänkt mot judarna för att förstöra dem och kastat Pur, det vill säga lotten, för att konsumera dem och förstöra dem; 25 Men när Ester kom framför kungen, befallde han med bokstäver att hans onda anordning, som han tänkte mot judarna, skulle återvända på sitt eget huvud och att han och hans söner skulle hängas på galgen. 26 Därför kallade de dessa dagar Purim efter Purens namn. Därför för alla orden i detta brev och av det de hade sett om detta ämne och som kommit till dem, 27 Jöderna ordinerade och tog på dem och på deras utsäde och över alla som förenade sig till dem, så att det inte borde misslyckas, att de skulle hålla dessa två dagar enligt deras skrivande och enligt deras fastställda tid varje år; 28 Och att dessa dagar skulle komma ihåg och bevaras i alla generationer, varje familj, varje provins och varje stad; och att dessa dagar av Purim inte skulle misslyckas bland judarna, och heller inte deras minnesmärke förgås från deras frö. 29 Då skrev drottningen Ester, dotter till Abihail och juden Mordekai, med all myndighet för att bekräfta detta andra Purim-brev. 30 Och han skickade brev till alla judar, till de hundra tjugo och sju provinserna i Ahasveros rike, med ord om fred och sanning, 31 För att bekräfta dessa Purimdagar i deras tid som bestämts, enligt jorden Mordekai och Ester drottningen hade förbundit sig med dem, och när de hade förordnat sig själva och för sitt frö, frågorna om fasta och deras rop.

Ester 10: 1-3:

1 Och kungen Ahasveros gav en hyllning över landet och på havets öar. 2 Och alla handlingar om hans makt och av hans styrka och förklaringen om Mordekai storhet, varifrån kungen framförde honom, är de inte skrivna i kronan i mediernas och Persiens kungar? 3 Ty juden Mordekai var bredvid kungen Ahasveros och stor bland judarna och accepterade av hans bröders skara och sökte sitt folk rikedom och talade fred med hela hans frö.

annonser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här