Daglig bibelläsning 23 oktober 2018.

0
9899

Vår dagliga bibelläsning idag kommer från boken 2 Krönikeboken 9: 1-31 och 2 Krönikeboken 10: 1-19. Läs och bli välsignad.

Daglig bibelläsning idag

2 Krönikeboken 9: 1-31:
1 Och när drottningen i Sheba hörde talas om Salomos berömmelse, kom hon för att bevisa Salomo med hårda frågor i Jerusalem, med ett mycket stort företag och kameler som bar kryddor och guld i överflöd och ädelstenar; och när hon var kom till Salomo, hon kommunicerade med honom om allt som var i hennes hjärta. 2 Och Salomo berättade för henne alla sina frågor: och det var inget gömt för Salomo som han inte berättade för henne. 3 Och när drottningen i Sheba såg Salomos visdom och huset som han byggde, 4 köttet av hans bord och sitt tjänares sammanträde och hans tjänares närvaro och deras kläder; hans koppbärare och deras kläder; och hans uppstigning genom vilken han gick upp i Herrens hus; det var inte mer ande i henne. 5 Och hon sade till kungen: Det var ett riktigt meddelande som jag hörde i mitt eget land om dina handlingar och din visdom. 6 Men jag trodde inte deras ord förrän jag kom och mina ögon hade sett det; och se, hälften av din visdoms storhet berättades inte för mig, ty du överskrider den berömmelse som jag hörde. 7 Lyckliga är dina män, och lyckliga är dessa dina tjänare, som ständigt står framför dig och hör din visdom. 8 Välsignad är Herren, din Gud, som glädde dig att sätta dig på hans tron, att bli kung för Herren din Gud; eftersom din Gud älskade Israel, för att upprätta dem för evigt, gjorde han dig till kung över dem för att göra dom och rättvisa. 9 Och hon gav kungen hundra och tjugo talanger av guld och kryddor mycket överflöd och ädelstenar. Inget fanns något sådant krydda som drottningen i Sheba gav kung Salomo. 10 Och Hurams tjänare och Salomos tjänare, som förde guld från Ofir, förde algumträd och ädelstenar. 11 Och kungen skapade av algumträdterrasser till Herrens hus och till kungens palats, och harpor och psalterier för sångare; och ingen sågs tidigare i Judas land. 12 Och kung Salomo gav drottningen i Sheba all sin begäran, allt vad hon frågade, förutom vad hon hade förde till kungen. Så vände hon sig och gick bort till sitt eget land, hon och hennes tjänare. 13 Guldens vikt som kom till Salomo på ett år var sex hundra sjuttio och sex talanger guld; 14 Förutom det som kapellän och köpmän förde. Och alla kungar i Arabien och landets guvernörer förde guld och silver till Salomo. 15 Och kung Salomo gjorde två hundra mål av slagen guld: sex hundra sekel slagna guld gick till ett mål. 16 Och trehundra sköldar gjorda av slagen guld: tre hundra sekel guld gick till en sköld. Och kungen satte dem i huset i Libanons skog. 17 Kungen gjorde dessutom en stor elfenbenstol och täckte den med rent guld. 18 Och det fanns sex trappsteg till tronen, med en fotpall av guld, som var fäst vid tronen, och stannade på vardera sidan av sittplatsen, och två lejon som stod vid stagarna: 19 Och tolv lejon stod där på den ena sida och å andra sidan på de sex trappstegen. Det gjordes inte liknande i något rike. 20 Och alla kung Salomos dricksfartyg var av guld, och alla kärlen i Libanons skogshus var av rent guld. det redovisades inte något på Salomos dagar. 21 Ty kungens fartyg åkte till Tarshish med tjänarna i Huram: var tredje år kom en gång Tarsis skepp som förde guld och silver, elfenben och apor och påfåglar. 22 Och kung Salomo övergick alla jordens kungar i rikedom och visdom. 23 Och alla kungar på jorden sökte Salomos närvaro för att höra hans visdom som Gud hade lagt i sitt hjärta. 24 Och de förde var och en sin present, silverkärl och guldkärl, kläder, sele och kryddor, hästar och mulor, varje år. 25 Och Salomo hade fyra tusen bås för hästar och vagnar och tolv tusen ryttare; som han skänkte i vagnstäderna och med kungen i Jerusalem. 26 Och han regerade över alla kungarna från floden till filisternas land och till Egypts gräns. 27 Och kungen gjorde silver i Jerusalem som stenar, och cederträd gjorde han som sido-träd som finns i de nedersta slättarna i överflöd. 28 Och de förde till Salomo hästar från Egypten och från alla länder. 29 De övriga uppgifterna om Salomo, först och sista, är inte skrivna i profeten Natans bok och i profilen från Ahia, den silonitiska, och i synen av Iddo, searen mot Jeroboam, Nebats son? 30 Och Salomo regerade i Jerusalem under hela Israel fyrtio år.

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

2 Krönikeboken 10: 1-19:
1 Och Rehabeam gick till Sikem, ty till Sechem kom hela Israel för att göra honom till konung. 2 Och det hände sig, när Jeroboam, sonen till Nebat, som var i Egypten, dit han flydde för kung Salomo, när han hörde det, att Jeroboam återvände ur Egypten. 3 Och de skickade och kallade honom. Så kom Jeroboam och hela Israel och talade till Rehabeam och sade: 4 Din far gjorde vårt ok olyckligt; nu gör det nu lätt för din fars svåra tjänst och hans tunga ok som han satte oss, så att vi ska tjäna dig. 5 Och han sade till dem: Kom igen till mig efter tre dagar. Och folket gick av. 6 Och kung Rehabeam tog råd med de gamla som stod inför sin far Salomo medan han ännu levde och sade: Vilket råd ger ni mig att svara till detta folk? 7 Och de talade till honom och sade: Om du är vänlig mot detta folk och behagar dem och säger goda ord till dem, så kommer de att vara dina tjänare för alltid. 8 Men han lämnade de råd som de gamla hade gett honom och tog råd med de unga män som fördes upp med honom, som stod framför honom. 9 Och han sade till dem: Vilket råd ger eder att vi kan återvända till detta folk som har talat till mig och sagt: Tänk något på det ok som din far har lagt på oss? 10 Och de unga män som fördes upp med honom talade till honom och sade: Så skall du svara folket som talade till dig och säga: Din far gjorde vårt ok tungt, men gör det något lättare för oss; så skall du säga till dem: Min lilla finger ska vara tjockare än min fars ländar. 11 För medan min far lägger ett kraftigt ok på dig, kommer jag att lägga mer på ditt ok: min far tukade dig med piskor, men jag ska tukta dig med skorpioner. 12 Så kom Jeroboam och hela folket till Rehabeam den tredje dagen, när kungen bad och sade: Kom igen till mig den tredje dagen. 13 Och kungen svarade dem grovt; och kung Rehabeam lämnade de gamla människornas råd, 14 och svarade dem efter råd från unga män och sade: Min far gjorde ditt ok tungt, men jag lägger till det: min far tukade dig med piskor, men jag ska tukta dig med skorpioner. 15 Så hörde kungen inte till folket, ty orsaken var av Gud, så att Herren kunde hålla sitt ord, som han talade med Ahia, den silonitiska, till Jeroboam, Nebats son. 16 Och när hela Israel såg att kungen inte ville lyssna till dem, svarade folket kungen och sade: Vilken del har vi i David? och vi har ingen arv efter Isais son: var och en till dina tält, Israel! Och nu, David, se till ditt eget hus. Så hela Israel gick till sina tält. 17 Men Israels barn som bodde i Judas städer regerade Rehabeam över dem. 18 Och kung Rehabeam skickade Hadoram som var över hyllningen; och Israels barn stenade honom med stenar, så att han dog. Men kung Rehabeam tog fart för att få honom upp till sin vagn för att fly till Jerusalem.


 

KTitta PÅ INLÄGGEN VARJEDAGSSPELBILD-TV PÅ YOUTUBE
PRENUMERERA NU

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.